Het is een tamelijk simpel onderwerp, maar we zien het keer op keer fout gaan. Discussies over DPI met fotografen of drukkers die eigenlijk geen idee hebben wat DPI nou werkelijk inhoudt. Uit frustratie en gemak hebben we deze pagina gemaakt, waar we jou hopelijk iets kunnen bijleren. Maar eerst even een onwaarheid uit de weg helpen:


50 DPI – 439 KB

400 DPI – 439 KB
DPI is niks meer dan een meta-waarde. Een stukje info achter je foto. Hetzelfde als de datum waarop hij gemaakt is, of met welk diafragma. Ook wel bekend als EXIF-data. De waarde van DPI kun je daarin gewoon veranderen zonder de kwaliteit van de daadwerkelijke foto aan te tasten.
Wanneer gebruik je DPI?
DPI gebruik je wanneer je een foto wilt afdrukken (maar als fotograaf vaak dan eigenlijk nog steeds niet echt). Het staat voor ‘dots per inch’ en geeft bij een printer aan hoeveel inktpuntjes (eigenlijk een soort pixels) hij per inch papier moet afdrukken. 1 inch is 2,54 centimeter.
Bij het afdrukken van een document heb je te maken met 3 variabelen:
- Afmeting (bijvoorbeeld: 15 x 10 cm)
- Resolutie (bijvoorbeeld: 1920 x 1080 pixels)
- DPI (het aantal ‘pixels’ per inch op een afdruk)
Je hebt maar 2 variabelen nodig om de 3de te kunnen bepalen, want ze staan namelijk met hun drieën in verhouding. Bijvoorbeeld: Een foto die 8 x 8 inch is en een DPI van 300 heeft, bestaat uiteindelijk uit 2400 x 2400 pixels, of ‘inktpuntjes’. 300 x 8 is namelijk 2400. Simpel toch? Het is onmogelijk om een foto van 5000 x 5000 naar een drukker te sturen en te vertellen dat deze in die resolutie, op 8 x 8 inch en in 300 DPI geprint moet worden. Die waardes matchen niet met elkaar. Uiteindelijk zal de drukker de foto van 5000 x 5000 pixels verkleinen naar 2400 x 2400 als er op 300 DPI geprint gaat worden.
Andersom kan een drukker aan jou vragen om graag een 15 x 10 cm afdruk te willen maken op 300 DPI en of jij daarvoor de geschikte resolutie kunt aanleveren. Deze is dan als volgt:
15 cm = 5,9 inch.
5,9 x 300 DPI = 1771 pixels op de lange zijde.
Doe je hetzelfde sommetje voor de korte zijde (10 cm) dan kom je op een resolutie van 1771 x 1181 pixels die jouw digitale foto minimaal moet hebben. Lever je hem groter aan, dan zal de drukker hem op zijn beurt weer verkleinen.
Meestal zijn bij afdrukken en bijvoorbeeld trouwalbums de afmetingen van dat album de leidende variabele, en lever je een zo hoog mogelijke resolutie als foto aan. De DPI volgt hieruit vanzelf. Daar hoef je als fotograaf niks mee te doen.
Wanneer is DPI leidend?
Wanneer je een foto van bijvoorbeeld 6000 x 4000 in 300 DPI naar een printer stuurt, en het jou helemaal niks uitmaakt welk formaat de uiteindelijke foto krijgt. Dán pas gebruikt de printer de DPI waarde en dat zal er in dit voorbeeld voor zorgen dat deze foto 20 x 13,3 inch wordt, ofwel: 51 x 34 centimeter. Maar het komt zo weinig voor dat we voor de afmeting zeggen “doe maar wat leuks”, waardoor het dus ook weinig voorkomt dat DPI bepalend is.
Wil je diezelfde foto van 6000 x 4000 graag op 6 x 4 meter laten afdrukken, dan zal de DPI uiteindelijk maar 2,5 worden! Super klein, maar als je camera simpelweg geen grotere resolutie kan schieten, kun je hier niks aan doen, zelfs niet je foto in 300 DPI opslaan. Maar treur niet; dat soort afmetingen bekijk je vaak ook van een grotere afstand, waardoor 2,5 DPI meer dan prima is.

Wanneer maakt DPI écht helemaal niks uit?
Wanneer je de foto’s alleen digitaal bekijkt, of doorstuurt naar klanten die het ook alleen maar digitaal checken. Het heeft 0,0 zin om je foto in ‘slechts’ 72 DPI naar klanten te sturen in de hoop dat ze hiermee een lage kwaliteit te pakken hebben, zodat ze bij je terug komen als ze iets willen printen. De resolutie van de foto is hierin 100% leidend. De PPI van een scherm staat namelijk compleet los van DPI.
Welke DPI kan ik het beste gebruiken?
Gewoon 300. Waarom? Omdat héél véél mensen niet weten wat het precies inhoudt, maar wel denken dat 300 gelijk staat aan ‘hoge kwaliteit’. Met deze waarde voorkom je mailtjes met klanten die zeuren dat, bijvoorbeeld, 72 te laag is. Maar in werkelijkheid maakt het voor de kwaliteit van jouw foto’s dus niet uit welk getal je eraan hangt.
Hopelijk klaart deze pagina het een en ander voor je op. Succes met exporteren en sterkte met de eerstvolgende drukker die vraagt of je de foto in een hogere DPI, maar met dezelfde resolutie naar hem wilt opsturen!